Újabb vadlúd rekord közeleg?

2014. november 13. | Lényegesen nagyobb ütemben emelkedik a vadludak száma a tatai Öreg-tavon, mint tavaly: alig pár nap leforgása alatt ma reggel már 36.000 vadludat számoltak a természetvédők.

Tavaly ilyenkor ennek a mennyiségnek mintegy harmada, körülbelül 11.000 vadlúd pihent az Öreg-tónál. Most a legalacsonyabb a vízállás a tavon, így az emelkedés ütemének átmeneti megtorpanását várják a szakemberek, de ha ismét nagyobb lesz a vízfelület, ugrásszerűen tovább nőhet a ludak száma. 
A tömeget alkotó nagy lilikek (Anser albifrons) mellett feltűnt egy örvös lúd (Branta bernicla) és 34 vörösnyakú lúd (Branta ruficollis) is. A Magyarországon fokozottan védett, a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) vörös listáján veszélyeztetett státusszal szereplő színpompás vörösnyakú lúdból már tavaly is a korábbi éveket meghaladó rekordszámú tömeg pihent Tatán, a természetvédők reményei szerint idén tovább nő a számuk.
Az eddigi megfigyelések negatív eredményét a vetési ludak (Anser fabalis) rendkívül alacsony száma jelenti, eddig mindössze 200 példányukat sikerült számolni. Sajnos ez az adat is illeszkedik az elmúlt évek megfigyeléseihez, amik a vetési lúd egyértelműen csökkenő tendenciáját mutatják.
A tatai Öreg-tó tradicionális vadlúd pihenő hely. Az eurázsiai tundrák vidékéről érkező vadludak minden évben visszatérnek Tatára, hogy a telet itt töltsék, majd február végén, március elején indulnak vissza északi költő helyeikre.
A vadludak tiszteletére hagyományosan minden év novemberében fesztivált is szerveznek a természetvédők, ami gazdag programkínálattal várja az érdeklődőket a tatai Öreg-tó partján.

Képen középen a vörösnyakú lúd, fotó: Pribéli Levente 

 

szerző
forrás