Idén ismét Sokadalom!

2016. november 7. | Igazi programkavalkád várja idén is az érdeklődőket Tatán.

A 220 hektáros tatai Öreg- tavat Magyarország legrégebbi - csaknem 700 esztendős - mesterséges halastavaként tartják számon. Különlegessége abból adódik, hogy a tó egy része a város központi részén, a számos kultúrtörténeti emléket felvonultató belvárosban helyezkedik el. Az eurázsiai tundrák vidékéről érkező vadludak évszázadokkal ezelőtt itt, a tatai Öreg-tónál találtak éjszakázó- és pihenőhelyet maguknak hosszú vonulásuk során. Minden év novemberében visszatérnek, hogy a telet nálunk töltsék, és február végén, március elején visszainduljanak északi költőhelyeik felé. Tízezres tömegeik lenyűgöző látványosságot jelentenek valamennyi természetbarát számára. A nagy tömegben áttelelő nagy lilikek, vetési és nyári ludak mellett olyan ritkaságnak számító, vagy természetvédelmi szempontból kiemelt jelentőségű vadlúdfajokat is megfigyelhetünk itt, mint amilyen a vörösnyakú lúd, a kis lilik, a rövidcsőrű lúd, az örvös lúd, vagy az apáca lúd.

A vadludak tiszteletére minden év novemberében fesztivált szerveznek a megyei természetvédők, ami gazdag programkínálattal várja az érdeklődőket a tatai Öreg-tó partján.  
Mindenki számára lesz lehetőség teleszkópos madármegfigyelésre, mellyel szinte testközelből láthatók ezek az egyébként félénk madarak. De egyedülálló módon, Orbán Zoltán kiváló ornitológus tolmácsolásában nagykivetítőn is nyomon követhető lesz a vadludak ki-és behúzása, valamint a tavon zajló események. A délelőtti körkapcsolás révén pedig hazánk nemzetközi jelentőségű vadlúd vonuló helyeiről kaphatunk közvetlen információkat. 

A nap folyamán több alkalommal lesz madárgyűrűzés, melynek során a madarak kézben láthatók és fotózhatók, és ami kicsiknek, nagyoknak mindig különleges élmény. 

Élő folyók mentén kalauzol bennünket a fesztivál idei díszvendége, a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság. A nemzeti park bemutatkozása mellett számos, az igazgatóság által működtetett természetvédelmi programról, valamint nagyközönségi akciókról és programajánlatokról is tájékozódhatnak az érdeklődők. 

A megyei ökofalu bemutatkozása során a ma sokat emlegetett fenntarthatóság gyakorlati, a hétköznapi életben is használható példáival ismerkedhetünk meg, de kiemelt szerepet kap a rendezvényen az ivóvíz jelentősége és fontossága is.

Újdonságokkal jelentkezik a Madárbarát kert program, és részletes beszámolót hallhatunk a Helicon Life projekt elmúlt öt évének eredményeiről is.

Az általános iskolák előre meghirdetett vetélkedője mellett a rendezvény idején kerül sor az egész napos madármegfigyelő versenyre is. A versenyben különböző kategóriákban 3 fős csapatok vesznek részt. Céljuk, hogy minél több madárfajt lássanak kijelölt területen. A versenynek pontos szabályai vannak, a verseny végi összesítést pedig komoly szakemberekből álló zsűri végzi.  

A gyerekek természeti témájú mesékkel, mesekönyvekkel is találkozhatnak a rendezvényen. A játszóházban pedig izgalmas játékokon keresztül tudhatják meg, hogy melyik a leggyorsabb vadlúd, és hányféle színű lehet egy gólya, ha fehér, vagy ha fekete. De készül kukorica- és szotyikép, madáretető és madárkalács is. Lesz békamentés és békakérdezgető, nyomolvasó játék, madárszínező, madárrajzoló, és megtudhatják azt is, hogy a gyurgyalagoknak sem mindig könnyű. 

Továbbá szakmai és ismeretterjesztő előadásokkal, kiadványokkal, különböző élőállatos bemutatókkal, természetvédelmi és környezetvédelmi, szaktanácsadással, természetjáró és ökoturisztikai túraajánlatokkal, csillagászati programokkal, zöld civil szervezetek bemutatkozó standjaival, teleszkópok és kézi távcsövek tesztelési lehetőségével és számtalan színes programmal vár Mindenkit a Tatai Vadlúd Sokadalom, ahol a helyi termelők finomságait kóstolgatva a vásározók színes adventi forgatagában is elmerülhetünk.  

Az ingyenes rendezvény akadálymentesített területen utcai öltözékben élvezhető.
További információ, valamint a részletes program megtalálható a rendezvény honlapján: www.vadludsokadalom.hu 

A rendezvény szervezői: 
Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Komárom-Esztergom Megyei Csoport 
Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság 
Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület