24 ezer vadlúd a tatai Öreg-tavon

2016. november 16. | Megszállták a vadludak a tatai Öreg-tavat!

Idén is vadludak lepték el a tatai Öreg-tavat. A ma reggeli legfrissebb adatok alapján mintegy 24 ezer vadlúd pihen a részlegesen leeresztett tó medrében. A fő tömeget alkotó nagy lilik (Anser albifrons), vetési lúd (Anser fabalis) és nyári lúd (Anser anser) mellett a ritka ludak is feltűntek. Közülük a globálisan veszélyeztetett kis lilik (Anser erythropus) 3 példányát is sikerült megfigyelni, két példányukról fotó is készült.

Képen a két kis lilik (első sor), fotó: Szeimann Péter © százvölgy

A kis lilikek mellett megjelentek a szintén veszélyeztetett vörösnyakú ludak (Branta ruficollis), és felbukkant az örvös lúd  (Branta bernicla), valamint az apáca lúd (Branta leucopsis) is. Az elmúlt időszakban volt olyan nap, amikor ez a  hét különböző vadlúdfaj egyszerre volt látható a területen.

A tatai Öreg-tó tradicionális vadlúd pihenő-és éjszakázóhelynek számít. A vadludak az eurázsiai tundrák vidékéről érkeznek minden évben Tatára, hogy a telet itt töltsék. Majd február végén, március elején visszaindulnak északi költőhelyeik felé.

A vadludak tiszteletére minden évben fesztivált is szerveznek a megyei természetvédők. Az idén már tizenhatodik alkalommal megrendezésre kerülő Tatai Vadlúd Sokadalmon az érdeklődőket a sok ezer lúd teleszkópos megfigyelése mellett madárgyűrűzés, különböző állatbemutatók, érdekes előadások, gyerekjátszóház, kézműves kirakodóvásár várja a hónap utolsó szombati napján kora reggeltől késő estig. 

Egyébként nem a tatai Öreg-tó az egyetlen vadlúd pihenőhely Magyarországon. A rendezvény egyik különlegessége a reggeli telefonos körkapcsolás, amikor a hazai vadludas területekről kaphatunk közvetlen információkat.

Azok számára, akik személyesen nem tudnak jelen lenni, a Tatai Vadlúd Sokadalom eseményei, a vadludak hajnali ki- és esti behúzása az interneten keresztül, a www.vadludsokadalom.hu oldalon élőben is követhető lesz. Az internetes közvetítés első évében hazánk mellett több más európai országból, a kontinensen kívül pedig például az USA három államából (Texas, Minnesota és Pennsylvania), Japánból és Dél-Koreából is mintegy kétezer online nézője volt a Sokadalomnak.