Segítsen, hogy Tata a „Vadludak Városa” maradhasson!

2018. szeptember 18. | Kérjük együtt a szilveszteri tűzijátékok korlátozását!

A védett területek sorából messze kiemelkedik az Öreg-tó, amely Európa egyetlen olyan városi tava, amelyen a vonuló madarak tízezrei gyülekeznek. Ezért is szerepel a nemzetközi jelentőségű vizes élőhelyek védelméről szóló Ramsari Egyezmény jegyzékében.


Mi, tataiak tisztában vagyunk a város és az Öreg-tó természetvédelmi jelentőségével, és rengeteget teszünk nap mint nap azért, hogy ezek a gyönyörű értékek fennmaradjanak. Most közös cselekvésre van szükség, mert fennáll a veszélye, hogy ez a nemzetközi jelentőségű természeti értékünk visszafordíthatatlan károkat szenved.


A szilveszteri tűzijátékok ugyanis sajnos évről-évre egyre nagyobb “háborúként” riasztják el az Öreg-tóról a vadludakat és más vízimadarakat, akik egyébként az egész telet itt töltenék! Ami nekünk, embereknek néhány perces ünneplés, az a madarak számára olyan sokkhatást jelent, melytől akár 100 km-re is elmenekülnek, és hosszú hetekre némul el az addig varázslatos hangulattal megtelt város. A legutóbbi, 2017/2018-as szilveszteri tűzijáték az Öreg-tavon pihenő összes vízi madarat hetekre elüldözte! Abban a városban, amely a Tatai Vadlúd Sokadalomra közel húsz esztendeje invitálja az embereket messze földről, hogy részesei legyenek a madárvonulás lenyűgöző látványának. Ráadásul a tűzijáték okozta hang- és fényhatásoktól a védett madarak tízezrein túl rengeteg városlakó és háziállat is szenved.

Ezért indult kezdeményezés minden téli (köztük a szilveszteri) tűzijáték korlátozására Tata területén, amely mellé a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület és a Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület is odaállt.
Hogy Tata ezután is a “Vadludak Városa” maradhasson, szükség van az Önök segítségére:

Kérjük, aláírásával biztosítsa a város vezetőségét arról, hogy támogatja e kezdeményezést! Keresse a petíciót a www.peticiok.com/tatatuzijatek oldalon!