Könyvbemutatók a Sokadalmon

2018. november 7. | Az idei rendezvényen két új könyv mutatkozik be.

KÉK KÖNYV - A KÉK VÉRCSE ÖKOLÓGIÁJA ÉS MEGŐRZÉSE

A kék vércse (Falco vespertinus) egyedülálló jelenség a Kárpát-medencében fészkelő ragadozómadarak között. Latin nevének vesper (vecsernye) tagja arra utal, hogy őszi alkonyokon hatalmas tömegei verődnek össze egy-egy éjszakázóhelyen. Fészket nem épít, ezért a vetési varjak pusztai telepeit, vagy jobb híján, mára már az ember alkotta műfészek-telepeket használja fiókanevelésre. Ezt a kistestű sólyomfélét hazánkban leginkább a fészkelőhelyek eltűnése veszélyezteti. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület „Egy könyv-egy otthon” programjának célja, hogy a könyvekből befolyt összegből költőládákat helyezzünk ki, és a már meglévő telepeket fenntartsuk. A Kék könyv a kék vércse kutatásával, védelmével eltöltött 15 év munkáját foglalja össze 240 oldalon, kihajtható térképekkel, infografikákkal, kiváló természetfotósok képeivel.

<< LAPOZZ BELE >>

Szerkesztők: Palatitz Péter, Solt Szabolcs, Fehérvári Péter

Tervezte: Pálfi Szabolcs

Fényképezte: Máté Bence, Lóki Csaba, Csonka Péter és a szerzők.

Kiadta a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, 2018-ban. 

 

Ár: 5990 Ft

FAMATUZSÁLEMEK A VÉRTES ÉSZAKI ELŐTERÉBEN

A nagyméretű fákat már ősidők óta csodálja az ember. Régen istenként vagy szentként tekintettek rájuk, áldozatokat mutattak be előttük. Gyakran váltak a közösségi élet központi részévé. Mesék, mondák történetek fűződtek hozzájuk. A hatalmas fákat ma is megcsodáljuk, sokan zarándokolnak el megnézni őket. De nemcsak esztétikai jelentőségük van! Napjaink kutatásai alapján igen jelentős szerepet töltenek be az erdei ökoszisztémában illetve segítenek megérteni bizonyos természeti folyamatokat. Vajon mit tudhatunk meg róluk, miről mesélnek nekünk? Hogyan lehet felmérni őket? Hány évesek lehetnek? Milyen rendszer szerint fordulnak elő? Hogyan lehet otthonról megtervezni még ismeretlen famatuzsálemek megtalálását? Hogyan válnak történelmünk részévé? Hogyan segíthetik az erdőgazdálkodást? Mi a jelentőségük az ökoszisztémában? Mi veszélyezteti fennmaradásukat? A könyv egy térség famatuzsálemeinek a vizsgálatán keresztül próbál meg válaszolni a kérdésekre.

Szerző: Riezing Norbert

Kiadó: Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület

Kiadás éve: 2018

Terjedelem: 112 oldal, színes képekkel

Ár: 2500 Ft

A könyvet postaköltség nélkül a 18. Tatai Vadlúd Sokadalmon lehet először megvásárolni. A továbbiakban személyesen, Tata-Tatabánya, esetleg Budapest, Költő utca 21. szám alatt lehet majd megvásárolni és átvenni. A rendezvény után a szazvolgy@gmail.com címre leadott rendeléssel és Egyesületünk bankszámlájára előre utalással lehet majd vásárolni. Kérem, rendelését november 26-a után küldje meg.