Újabb lúdfaj érkezett meg a tatai Öreg-tóra!

2018. november 16. | Mint arról korábban beszámoltunk, a hét elején kollégáink is részt vettek az országos lúd-szinkronon. Ekkor sikerült a tatai Öreg-tavon a napközben bent tartózkodó 10 ezres lúdcsapatban kiszúrnunk egy örvös ludat (Branta bernicla).

Ennek a vadlúdfajnak az elterjedési területe a legészakabbra. A sarkvidéki területek jelentős részén előfordul. Laza telepeket alkot a nyílt tundrán. A faj jellemzően a nyugat-európai tengerparti részeken telel. Ritka kóborló, az apácalúd (Branta leucopsis) és a vörösnyakú lúdnál (Branta ruficollis) kisebb számban fordul elő hazánkban. Évente 1-2 megfigyelés. Európai állománya növekszik.

2014 óta minden évben felbukkant a Tatai Tavak Ramsari Területen. Az elmúlt 2 évben az egész vadludas szezonban (október-február) itt tartózkodott 1 példány. Ezen a linken (https://www.youtube.com/watch?v=iirf7lNwhIk) megnézhető egy tavalyi videó, ami előző év októberében készült a faj találásakor.

A tavalyi Sokadalom is megfigyelhető volt. Amennyiben feltűnik az idei rendezvényen is, akkor a „teleszkópbokrokban”, a sárgamellényes madarász kollégáinknál mindenki számára megpróbáljuk megmutatni a fajt.

Örvös lúd Örvös lúd

Jövő hét szombaton (november 24.) találkozzunk a tatai Öreg-tó partján a madármefigyelő torony alatt!