„Lily_17” újra az Öreg-tavon!

2018. november 20. | Egy régi ismerőst köszönthettünk a hétvégén.

Mint arról korábban is beszámoltunk jelenleg 3 jeladós nagy lilik (Anser albifrons) tartózkodik az országban. Ezeknek a madaraknak naponta nézik a mozgását a szakemberek és a kutatók, hogy éppen merre járnak, mikor váltanak gyülekező helyet, milyen sebességgel közlekednek és az egyes mozgásukat mi válthatja ki.

Vasárnap délben, az Öreg-tóra visszaérkező ludak közötti "mazsolázgatás" közben, egy fehér, nyakgyűrűbe épített jeladós madarat találtunk, aminek az oldalán a 17-es szám volt olvasható. Ebből azonnal tudtuk, hogy régi ismerőst köszönhettünk. „Lily_17” volt, aki november 17-én délután érkezett meg az Öreg-tóra a kapott adatok alapján.

Már vártuk a felbukkanást, ugyanis 1-2 hete a Velencei-tó körül mozgott. Tudva levő, hogy az Öreg-tó és a Velencei-tó között nagyon gyakran cserélődnek ki a lúdcsapatok. Szinkronszámlálásokból tudjuk, hogy amennyivel ott csökken a telelő lúdállomány, annyival növekedhet a miénk az Öreg-tavon. Így megtörténhet az, hogy reggel az egyik tónál ébred egy vadlúdcsapat, este viszont a másik tóra húz be éjszakázni. Ugyan ez a csapatkicserélődés megfigyelhető a többi telelőterületen is.

Most figyeljük folyamatosan „Lily_17” mozgását és reméljük, hogy hasznos információkkal szolgálja a megyei vadlúdkutatást.

 

Jövő hét szombaton találkozzunk a 18. Tatai Vadlúd Sokadalmon!