Madarászverseny

A MADÁRMEGFIGYELŐ VERSENYRŐL

A Sokadalom madarász versenye azzal a céllal kerül évente megrendezésre, hogy a nagyszámban jelen lévő madarászok egyidejű megfigyeléseivel gyűjtsünk adatokat a területen mozgó madarakról. A verseny helyszínének nagy része helyi jelentőségű védett természeti és Natura 2000 terület, illetve a ramsari egyezmény hatálya alá tartozó nemzetközi jelentőségű vizes terület, így az innen származó adatok nagy jelentőséggel bírnak.

A verseny szombaton 600–1800-ig tart Tata város, a Ferencmajori-halastavak és a Duna Almásfüzitő és Süttő közötti szakaszának a területén, a versenyhelyszínen kapott térkép alapján.

A verseny indítása és annak zárása a madármegfigyelő-toronynál történik a fenti időpontban. A fajlistát a regisztráció helyszínén lehet felvenni, majd ott kell leadni.

A versenyben kizárólag 3 fős csapatok indulhatnak, a csapatot kísérheti 1 fő, akinek nevét a füzetben rögzíteni kell. A kísérőnek a verseny egész ideje alatt meg kell tartania „passzív” státuszát, vagyis madár megtalálásában és határozásában nem vehet részt, teleszkóppal nem rendelkezhet és semmilyen módon nem segítheti a csapatot.

Díjazottak: 

- felnőtt (18 év felett) kategória I-III., 

- ifjúsági (18 év alatt) kategória I-III. 

(Vándorserleg, szakkönyvek, pólók, bögrék, stb. A helyezéstől és kategóriától függően változó értékben és tartalomban.)

Különdíj (festmények):

  1. „Sokadalom legjobb madárfaja”, a természetvédelmi szempontból legjelentősebb faj találója kapja.
  2. „Legérdekesebb madárfaj”, faunisztikai szempontból a legritkább faj találója kapja.
  3. „Legtöbb színes gyűrűt leolvasó”, a legtöbb ornitológiai gyűrűt viselő madár gyűrűjének leolvasó csapata kapja.

Fontos tudnivaló! 

Az egyes kategóriákban csak abban az esetben hirdetünk helyezetteket, amennyiben legalább 5 nevezett csapat a fajlistáját a verseny zárásánál leadja.

Kapcsolódó dokumentumok: